søndag 9. januar 2011

de store spørsmålene

Samme helg som jentehelga i Oslo, skjedde det noe på hjemmebane også. Noe Mannen hadde frykta lenge, riktignok helt siden han hadde lest triologien om haikerens guide til galaksen (eller hva nå den er oversatt til på norsk). Her ble det påpekt at det vanskeligste spørsmålet en kunne få var akkurat "hvorfor"? ettersom svaret alltid kunne følges opp med et nytt hvorfor? Og nettopp på grunn av det begynt vi å øve på barns hvorfor-spørsmål lenge før vi i det hele tatt tenkte på å få barn, så merkelig det enn kan høres ut. (kanskje er det fordi vi begge har et ganske sterkt konkurranseinstinkt og liker dårlig å bli satt fast på spørsmål?)

Og så er jeg altså borte tre dager og blir bombardert med hvorfor-spørsmål i det jeg setter meg inn i bilen på flyplassen. (og når vi er inne på hvorfor-spøsmål; hvorfor skjer de store endringene når jeg er borte noen dager? Men det er en digresjon, som jeg garantert ikke får svar på med det første).

Koffør va du på på jentetreff? -jo, fordi det e så godt å treffe mange venna på en gang. Koffør det? - syns ikke du det e koselig å være sammens med venna? Og det er bare å innrømme taktikken med en gang; å være litt offensiv og stille motspørsmål. Da stopper hun opp og tenker og vi kan ha en samtale igjen, ikke kun bombardering av nye spørsmål. Så når sant skal sies, synes jeg jeg takla hvorfor-spørsmålene ganske godt. (Det er da enda godt etter så mange års trening..)

Langt verre var det at hvorfor-fasen fort ble fulgt opp av en ¨utdyping av definisjoner-fase.¨ Og for de av dere som enten har skrevet oppgaver eller holder på, vet at akkurat definisjonsavklaring kan være litt vanskelig...man skal jo være konsekvent på bruken etterpå også. Så når jeg får spørsmålene "Ka betyr" kjenner jeg hjertet hopper litt i halsen. (Hvorfor forberedte ingen meg på det "hva betyr"- spørsmålene?)

I går var vi på aketur i akebakken ved skolen. Littja stopper opp utenfor et klasserom og ser inn- og samtalen går noe som det her; - Ka e dettan ? - Det e et klasserom - Ka skjer her ? - Jo, her en en plass kor ungan som går på skola lære nye ting. - Ka betyr lære?

Og der satt jeg fast! Prøv å forklare ordet lære uten å bruke ordet lære! Jeg mumla tilslutt noe om at ungene trena på tall og bokstaver, å skrive og sånt, men så at hun ikke var helt fornøyd med det..  Og selv ikke etter et døgn med fundering på hvordan jeg kunne forklart det bedre, her jeg ikke kommet noe lengre.

Så jeg ville satt stor pris på gode forslag..

2 kommentarer:

  1. Å lære er å være sammen med andre og få høre hva de liker og tenker og tror og sånn, også kan jeg si hva jeg liker og tenker og tror og sånn. Etterpå kan jeg tenke nye tanker fordi jeg har hørt på det de andre sier... Da har jeg lært noe nytt. Hilsen Inger i tenkt samtale med en to-treåring...

    SvarSlett
  2. God forklaring det der. Takk :-) Er litt redd det ikke er helt sånn norsk skolevesen ser på begrepet, men det er jo enda ei stund til hun skal oppdage den virkeligheten..

    SvarSlett